Cervicale kanaalstenose
Cervicale kanaalstenose
Bij een cervicale kanaalstenose kunnen zenuwwortels en/ of het ruggenmerg ter hoogte van de halswervelkolom in de knel komen. Eén en ander is het gevolg van artrose waardoor het kanaal in de wervelkolom nauwer wordt.
Symptomenuitklapper, klik om te openen
Verdrukking door slijtage
Slijtage (artrose) is een verouderingsverschijnsel dat bij iedereen voorkomt, vooral op latere leeftijd. Door de artrose gaat het wervelbot woekeren, waardoor dikke richels ontstaan. Meestal gebeurt deze woekering op meerdere wervels op meerdere niveaus, van de nek tot aan de borstwervel. De richels vernauwen het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) en verdrukken daardoor het ruggenmerg (myelophatie). Ook kunnen ze de openingen vernauwen waar de zenuwwortels het wervelkanaal verlaten (wortelkanaalstenose of foramenstenose). Omdat deze openingen bij de halswervelkolom smal zijn ontstaat een beknelling van de zenuwwortels.
Klachten
Bij verdrukking van het ruggenmerg treden de volgende klachten op:
- krachtvermindering in de benen en/of armen
- verminderd gevoel in de benen en/of armen
- verlies van controle over de bewegingen van de benen
- incontinentie voor urine
- een gevoel alsof er elektrische stroom door uw ruggengraat gaat bij buigen van de nek
Gevolgen
In het cervicale ruggenmerg (in de nekwervels) lopen zenuwbanen die de aansturing van de beenspieren doorgeven en het gevoel in de ledematen aan de hersenen doorgeven. Als het ruggenmerg is afgekneld, krijgen de hersenen weinig of geen signalen meer door. Daardoor hebt u weinig tot geen gevoel meer in uw ledematen.
Onderzoek en diagnoseuitklapper, klik om te openen
Om kanaalstenose vast te stellen, moeten we lichamelijk onderzoek bij u doen. Daarbij kijken we hoeveel gevoel en kracht u hebt in uw ledematen. Ook voeren we aanvullend beeldonderzoek uit.
Er zijn drie soorten beeldvormend onderzoek die we doen:
- MRI-scan - De eerste keuze is een MRI-scan van de halswervelkolom. We kunnen op de MRI-scan vaststellen of er sprake is van een kanaalstenose.
- CT-scan - Met een CT-scan kunnen we de botveranderingen aan de wervels zien.
- röntgenfoto - We nemen een röntgenfoto om de stand van uw halswervelkolom en eventuele botrichels te zien.
Behandelinguitklapper, klik om te openen
Wij voeren twee behandelingen uit:
- Conservatieve therapie (bijvoorbeeld fysiotherapie of pijnmedicatie)
- Operatie
Operatie (wervelkolomchirurgie)
Als de conservatieve therapie niet of onvoldoende gewerkt heeft, besluit de neurochirurg of hij u opereert. Slijtage van de wervelkolom is op zich geen reden om een operatie te doen. Niet alle klachten zijn altijd een reden om te opereren. Er moet wel uitzicht zijn op verbetering of het moet nodig zijn om verdere achteruitgang te voorkomen.
Druk op het ruggenmerg met progressieve klachten is een goede reden om te opereren. Tijdens de operatie creëert de chirurg meer ruimte voor het ruggenmerg en de uiteindes van de zenuwwortels. Dat heet een decompressie. De chirurg kan dit zowel via uw rug als via uw buik doen. De operatietechniek, de risico’s en mogelijke complicaties legt de chirurg aan u uit.
Operatie aan de wervelkolom
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
- Polikliniek Algemene en acute neurochirurgie
- Verpleegafdeling Algemene en acute neurologie en neurochirurgie (C3 west)
- Specialisme Neurochirurgie
Relevante websites
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Algemene en acute neurochirurgie
Geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.